Sveriges mest effektiva native-plattform | läs mer >

3 tips för att lyckas med native annonsering

Under flera år har vi på SUNT nu jobbat med native annonsering, och drivit marknadens utveckling med vår plattform och annonsnätverk. Genom detta har vi även jobbat med väldigt många annonsörer i olika branscher, med olika målsättningar och bakgrunder och samlat på oss mycket kunskap om native som annonsformat. Här delar vi med oss av några tips utifrån detta, för att även du ska kunna lyckas med native annonsering så bra som möjligt.

 

Vi utgår ifrån att du redan har koll på native som format. Men om det inte är fallet, så kan du läsa mer i vår grundläggade översikt här: Vad är native anonsering?

 

 

1. Bestäm dig om du verkligen ska jobba med native, och varför

 

Även om vi såklart tycker att de allra flesta borde ha med native annonsering i sin media mix är det ändå en väldigt viktig poäng. Att verkligen tänka efter om man ska jobba med detta unika format, och varför.

De allra flesta företag, oavsett om B2C eller B2B och i vilken nisch, har såklart en hel del digitala marknadsaktiviteter som inte enbart (eller primärt) är direkt konverteringsorienterande. Att även investera i branding är såklart något som i många fall indirekt (men ofta ändå mätbart) bidrar till konverteringar och försäljningar. Exempelvis genom ren varumärkesigenkänning, eller förhoppningsvis även en viss preferens eller kanske till och med förtroende för ett varumärke. I en värld där många bolag säljer nästan likadana produkter eller tjänster och allt är tillgängligt är det ännu viktigare att sticka ut och bygga ett band med konsumenten via varumärket.

Och det är exakt här native kommer i bilden. Som en effektiv, betald distributionskanal för innehåll från ett varumärke (“content marketing”) som hjälper till att skapa och stärka en relation mellan märket och konsumenten. Till skillnad från speciellt banner-reklam eller  kortare videoformat så är innehållet i fokus med native annonsering. Och då native-artiklar kan driva lästider på 1-3+ minuter kan man faktiskt inspirera, utbilda eller underhålla läsarna med mer komplexa, omfattande ämnen än i nästan alla andra digital annonsformat.

Så om man är ute efter att ha den möjligheten som del av sin mediestrategi är native perfekt. Och det är det man i vanliga fall bör fokusera på, istället för låga klickpriser eller last click CPA optimeringar med just detta format.

 

 

2. Välj rätt kanal, och gå inte i “premiumfällan”

 

Det finns flera etablerade native-format (och väldigt många olika namn på de…), så en viktig faktor för att lyckas med native annonsering är såklart att välja rätt format. Här kan du läsa mer om de två vanligaste native-formaten.

Men efter man bestämt sig för ett eller flera format, så är det nästa stora och viktiga beslutet att välja rätt kanal och leverantörer för en native-kampanj. Även detta är ett extremt viktigt beslut, då native just bygger på att reklamen passar och smälter in så “nativt” som möjligt i sin kontext.

Vissa leverantörer säger därför att native material egentligen måste skrivas av personer som jobba nära det redaktionella på de sajterna där annonsen ska visas, och att det är väldigt svårt att använda samma native material i flera olika kontext.

Och medans det må stämma i vissa fall, speciellt kanske för extremt nischade medier, så har tusentals framgångsrika native-kampanjer bevisat att det också går att jobba på ett skalbart sätt med formatet. Vilket behövs för att få ut en bra effekt från formatet, speciellt för annonsörer som inte enbart vill möta sin publik på en enskild sajt, och inte kan eller vill förhandla och betala flera olika upplägg med olika sajter vid varje kampanj. För att inte tala om problemen med olika mätetal, rapporter, avräkningsmodeller och alla andra detaljer.

Vilket är det vi menar kan bli en “premiumfälla”, där ett så effektivt och häftigt annonsformat plötsligt inte alls blir lika effektivt. Oavsett om man jobbar med en enskild publicist, eller en native-plattform som distriburerar native innehåll på många olika sajter samtidigt måste det ändå finnas möjlighet till en effektiv styrning, mätning och optimering av varje digital annonskampanj. Även en native-kampanj, som man i slutändan inte heller genomför för att få en fin artikel i en välkänd tidning utan för att uppnå en viss effekt och ROI.

 

 

3. Jobba alltid med innehållet i fokus, tänk på läsarna och våga testa dig fram

 

Om vi ska sammanfatta vad vi lärt oss från alla native kampanjer vi sett genom åren i en enda kort mening, så är det: Innehållet är alltid viktigast!

Eftersom just fokuset på innehållet som sagt är det unika med native som format, så det det kanske självklart för många, men ändå värt att påminnas om ibland. Det är väldigt viktigt med att ha rätt strategi, teknologier och kanaler för distributionen av native, att jobba med bra mätning och konstant optimering, att ha rätt strategi bakom en native och content marketing satsning. Men man kan bara optimera till en viss grad med alla olika verktyg och mänskliga resurser. Om man inte fokuserar på att jobba med bra och relevant innehåll som läsarna (i rätt målgrupper såklart) uppskattar, så kommer resultatet alltid bli mindre bra än vad man hade hoppats på.

Samtidigt är det också svårt ibland att veta vad “bra” innehåll är. Även om det finns vissa grundregler – som att man inte ska tjata om sitt varumärke hela tiden och hur fina produkter och tjänster man har och att alla borde köpa de. Men så är det samtidigt så att just det faktiskt fungerar hyfsad bra i vissa kontext och för vissa produktkategorier.

Det viktiga här är att ha en tydlig bild över vad man har för målsättning och KPIer för sin native kampanj, och sedan mäta, våga testa och optimera mot dessa. För att ett av de ultimata målen med nästan alla native investeringar är ofta att man vill få maximal exponering och engagemang i sina målgrupper. Och bara en läsare som får ta till sig interessant, relevant innehåll kommer att spendera flera minuter med att läsa en sponsrad artikel.

 

 

SUNTs unika setup: vi hjälper dig att lyckas med native annonsering

 

Vi på SUNT har ett unikt upplägg för att du ska få ut maximalt effekt från native annonsering.

 

Vi har etablerat den första och unika plattformen för “skalbar true native” annonsering i Sverige.

Med hjälp av den når du genom oss ut med sponsrade artiklar på upp till 200 svenska premium sajter samtidigt. Allt styrs, mäts och optimeras centralt i vår plattform och kan även köpas programmatiskt. Så du har samma tekniska möjligheter som i alla andra digitala annonsformat – men med det effektiva premium-format true native i botten, dvs sponsrade artiklar i kontext av premium publicister.

 

Vi hjälper er ta fram bra native-innehåll – men bara om ni vill

Vi samarbetar med native-experter som har mångårig erfarenhet som top-skribenter på ett av de största publicister i Sverige. Därmed har vi unik erfarenhet kring vilka ämnen, vinklar, rubriker och bilder som antagligen funkar bättre eller sämre i vissa kontext och branscher. Men samtidigt säger vi “antagligen”, då vi alltid mäter och optimerar konstant – och ibland övertrumfas all erfarenhet och magkänsla av faktisk användarbeteende och data som visar något annat 🙂

Självklart är det inget krav på att det är vi som måste stå för produktionen: Om du har eget innehåll från en grymt bra inhouse-avdelning eller tidigare kampanjer så går det bra att rulla med det.

 

Vill du veta mer om native-annonsering och möjligheterna med SUNT?

SUNT: Sveriges mest effektiva native-plattform

Med oss når och engagerar du kunder med native annonser på 200+ premium sajter. Få läsarens uppmärksamhet i över en minut med vårt skalbara true native format.