Sveriges mest effektiva native-plattform | läs mer >

“Native Marketing On A Budget” – 6 Tips

Du behöver inte ha en stor budget för att lyckas med din native kampanj. Här är våra 6 bästa tips för hur du lyckas nå dina KPI:er även när budgeten är ansträngd.

  1. Skapa bra innehåll som går att “återanvända” eller skriv om befintligt material från andra kanaler

För att vinna en läsares intresse och tid måste ditt innehåll vara inspirerande, utbildande eller underhållande och gärna med en intressant infallsvinkel. Att tänka att du själv kan skriva lika bra som en erfaren native-journalist som har koll på alla do’s & dont’s kan bli ett dyrt misstag. 

Bra innehåll kan du även återanvända och omarbeta på företagets blogg och andra kanaler vilket ger dig ännu mer värde för pengarna. Det går även att låta oss skriva om bra innehåll du redan har på en blogg eller från ett SoMe-inlägg.

Håll ner produktionskostnaden genom att komma med en klar idé och bra bakgrundsmaterial. Försök även att köpa artikeln/innehållet till ett fast pris, då vet du vad produktionen kommer kosta exakt och vet hur mycket du har till själva kampanjen. Hos oss kan du köpa en artikel till ett fast pris av 5000 kr.

  1. Köp med en prismodell som matchar din kampanjs främsta KPI:er

Vad är ditt främsta KPI för kampanjen? Runt var sjätte (14%) köpare av native annonsering är osäker kring valet av prismodell eller jobbar med olika modeller*.

Hos oss kan du köpa native direkt på IO samt programmatiskt med flera olika prismodeller. Valet av prismodell bör spegla din kampanjs främsta mål; native köps vanligast på CPC, CPV, CPM/CPM in-view, CPA/CPO, time-on-site och fast pris (t.ex. veckopaket)**.

  1. Optimera bort sajter som inte ger värde för pengarna

Efter att kampanjen rullat i några dagar brukar det ofta gå att se vilka sajter som “kostar mer än de smakar”, dvs. är dyra sett till det resultat de levererar (som t.ex. klick).

Kom ihåg att analysera sajterna utifrån kampanjens främsta KPI/KPI:er. Kom även ihåg att ett begränsat inventory (om du tar bort för mycket) av sidor att köpa kan påverka priset och inte ge en önskvärd effekt.

Om du köper native-annonsering hos oss på Sunt är det något som alltid ingår i vår optimering.

  1. Kolla med din säljare – när har de “lägre tryck”?

Oftast finns det månader då köptrycket är lägre och det finns mer inventory, vilket ger lägre priser. Detta kan du dra nytta av. Om din kampanj inte måste rulla några specifika datum kan du “utnyttja marknaden” genom att köpa när annonstrycket är lägre.

Vi brukar se ett högre tryck kring högtider i april-maj samt oktober-november varje år.

  1. Ha inte för tight geo- och site-targeting

Att känna till sin målgrupp är viktigt men att sätta för tight geografisk styrning med bara några specifika sajter kan bli ett dyrt misstag. Oftast brukar mer styrning driva upp priset och inte alltid ge den tilltänkta önskade effekten.

Vet du verkligen att din målgrupp aldrig någonsin skulle surfa in på just din den där sajten eller reser i jobbet och kan befinna sig på andra ställen under veckan?

  1. A/B testa och investera tid i din kampanj

Investera tid och tanke på att analysera och använda den data du får kampanjen. Gör ett A/B test med puffar som har olika vinklar, skapa hellre för många än för få. Se hur de presterar och stäng snabbt av de puffar som inte levererar. 

Om du investerar tid och analyserar den data du har kommer det med hög sannolikhet att ge bra utväxling mot kampanjens KPI:er.

* IAB Sverige NATIVE-STUDIE Köp- och säljsidan Genomförd februari 2019, https://docplayer.se/160145635-Native-studie-kop-och-saljsidan.html

**IAB Sverige NATIVE-STUDIE Köp- och säljsidan Genomförd februari 2019, https://docplayer.se/160145635-Native-studie-kop-och-saljsidan.html