Vi följer konstant vilka true native annonser (“sponsrade artiklar”) som syns på drygt 20 av de större svenska webbportaler. På det sättet går det att analysera och följa vilka varumärken som är aktiva inom native annonsering, samt vilka ämnen som det skrivs om i true native artiklarna. Nedan är våra insikter från första kvartalet 2021 (januari, februari, mars).

Under det första kvartalet 2021 registrerade vi över 500 sponsrade artiklar från nästan 200 annonsörer. Det visar på fortsatt hög aktivitet på native-marknaden även in i nya året, och trots fortsatta effekter från Coronapandemin. Många annonsörer verkar fortfarande satsa på native annonsering som del av sina digitala marknadsaktiveringar.

Detta trots att annonsmarknaden som helhet inte haft en särskilt bra start på nya året. Mediebyråbarometern kallade januari för en “tvärnit” exempelvis (läs mer här). En av anledningarna till detta är sannolikt att många annonsörer tror på kraften i native annonsering, speciellt i en tid med fortsatt osäkerhet och viss ovisshet hos många människor och företag.

Även vi på SUNT tror att true native annonsering kan utveckla sin potential i sådana tider, eftersom det först och främst är ett format som kan användas till att underhålla, utbilda eller skapa intresse kring ett visst ämne, varumärke eller produkt. Istället för att vara mer konverteringsorienterad som många andra annonsformat, och med säljbudskap som kanske inte är det som människor främst tänker på i dessa tider, när det är större frågor som tar över och det har blivit mindre tjockt i plånboken för delar av befolkningen. Här kan du läsa mer om vår analys av Corona och native annonsering från förra våren.

Jämfört med förra kvartalet (Q4 2020) och även Q1 2020 är siffrorna i vår bevakning samtidigt lägre. Både vad gäller antal artiklar och även annonsörer. Det har dock framför allt att göra med tekniska omställningar i vår bevakning av native annonser. På grund av dessa registrerade vi inga native-artiklar från 2 av de största sajterna under mer än hälften av kvartalet.

Var fjärde annonsör rullade true native annonsering på fler än en publicistsajt eller genom en native adserver (native annonsnätverk) som exempelvis SUNT content.

Mest aktiva varumärken

Av de ca. 200 annonsörer som jobbade med true native annonsering under Q1 2021 är de 10 med flest sponsrade artiklar listade nedan:

Top 10 varumärken – True Native Q1 2021 (antal artiklar)
Danske Bank
Volvo
Ikea
Södertälje Science Park
Breakit
Klarna
AJ Produkter
Mercedes-Benz
Skandia
Bookis