Sveriges mest effektiva native-plattform | läs mer >

Vad är native-annonsering

Native annonsering är ett digitalt annonsformat som har funnits under en längre tid nu. Men under de senaste åren har formatet blivit allt mer populärt och sett stora tillväxtsiffror. Idag använder sig tusentals annonsörer även i Sverige av formatet, vilket är ett tydligt tecken på dess popularitet och effektivitet.

Kort sammanfattat går native annonsering ut på att anpassa utseendet, men även innehållet, på digitala annonser till kontexten de visas på. Formatet används exempelvis ofta på redaktionella nyhets- eller nischsajter. Där kan native annonser visas i form av “native puffar” exempelvis i ett journalistiskt artikelflöde, samt i, bredvid eller under redaktionellt artikelinnehåll.

Skapar stor engagemang genom att smälta in i sin kontext

I denna typ av publicistiskt kontext är formatet även mest effektivt, enligt en branschstudie framtagen av IAB Sverige 2017. Den stora fördelen med native annonser är att de kan skapa större uppmärksamhet och engagemang än andra annonsformat. Detta eftersom annonseringen smälter på ett naturligt sätt in i deras redaktionella kontext. Användarna uppfattar de därför som mycket mindre störande än banners eller video-annonser, och i många fall uppskattar de till och med.

En viktig faktor i detta sammanhang är såklart att annonserna alltid måste vara tydligt märkta som just annonser. Detta för att undvika att en användare kan förväxla en annons med redaktionell innehåll.

Exempel på utformning och innehåll

Native annonser är “text-bild-annonser” (till skillnad från vanligt display banners, som bara är en bild), och består i vanliga fall av följande element:

 

  • Bild: En titelbild som ofta tar en större del av ytan för native puffen och ska väcka läsarnas intresse.
  • Rubrik: En rubrik som passar in i annonsen kontext (formulering, längd mm), är tydlig och intressant. Målet är att läsarens intresse väcks att klicka på annonsen och ta del av innehållet bakom.
  • Ingress: Ger en något längre introduktion till vad innehållet bakom native annonsen handlar om.
  • Annonsörens namn: Detta är en viktig faktor i annonsmärkningen, då det enligt branschstandarder och -regler tydligt ska framgå vem som är avsändaren av ett budskap.

Olika native format – och frågan vart annonserna länkar

En native puff länkar sedan i de flesta fall till en sida med innehåll i form av en artikel. Även detta liknar därmed använderupplevelsen på exempelvis en nyhetssajt, där nyheter kommuniceras i form av artiklar som man klickar sig till via puffar i ett artikelflöde.

Det finns dock flera olika destinationer som en sådan artikel (eller annan innehåll) kan ligga på, och dit en native annons länkar vid klick. Dessa skillnader är bäst sammanfattade genom att kolla på de olika definitioner och format som finns inom native annonsering idag.

Som med många andra annonsformat finns även för native flera olika definitioner, utformningar och varianter. De tre mest frekvent använda är:

  • True Native: läsning av själva native artikeln direkt på en redaktionell hemsida såsom GP.se, DN.se eller liknande
  • Content Discovery: native puffarna länkar till en artikel som ligger på en extern domän, som liknar en redaktionell miljö
  • Content Display: native puffar länkar till innehåll som ligger direkt på annonsörens hemsida 

Vill du veta mer om native-annonsering och möjligheterna med SUNT?

SUNT: Sveriges mest effektiva native-plattform

Med oss når och engagerar du kunder med native annonser på 200+ premium sajter. Få läsarens uppmärksamhet i över en minut med vårt skalbara true native format.

Vill du veta mer om native-annonsering och möjligheterna med SUNT?

“Native Marketing On A Budget” – 6 Tips

“Native Marketing On A Budget” – 6 Tips

Du behöver inte ha en stor budget för att lyckas med din native kampanj. Här är våra 6 bästa tips för hur du lyckas nå dina KPI:er även när budgeten är ansträngd. Skapa bra innehåll som går att “återanvända” eller skriv om befintligt material från andra kanaler För...

read more

3 tips för att lyckas med native annonsering

Under flera år har vi på SUNT nu jobbat med native annonsering, och drivit marknadens utveckling med vår plattform och annonsnätverk. Genom detta har vi även jobbat med väldigt många annonsörer i olika branscher, med olika målsättningar och bakgrunder och samlat på...

read more